Gör egen Hojicha!
Har du hört talas om Hojicha?
I Japan är det ett mycket vanligt te att dricka, t.ex efter middagen.
Hojicha är ett te som har en mycket rostad och nötig smak som den får eftersom teet rostas. Traditionellt sett rostas det över glödande kol men det går faktiskt också att göra hemma i stekpannan. Perfekt om du har lite gammalt grönt te över som du vill göra något nytt på!
Hojicha kan göras på vanligt grönt te, som exempelvis Bancha. Bancha är ett grönt te som är lågt på koffein/tein och när bladen också rostas så försvinner mer av koffeinet/teinet. Många tycker därför att Hojicha passar bra som kvällste.
Då och då får vi kundfrågan om vi har Hojicha, och svaret är “Nej, MEN du kan testa att göra det själv!”
Gör egen Hojicha:
– Häll upp Bancha i en torr stekpanna
-Stek på låg/medelvärme. Detta kan ta en liten stund beroende spis etc, räkna med ca 7 minuter. Tebladen ska få en mer rödbrun ton än den gröna. Beroende på smak och tyckte kan du rosta tebladen mer eller mindre.
– Du måste vara lite uppmärksam så det inte bränns! Små brända teblad går att lyfta bort när du rostat färdigt.
– När teet har fått en brunröd färg häller du över tebladen i valfri förpackning/skål.
– Efter detta är teet redo att bryggas!
Temperatur för Hojicha är ca 80-90 grader. Du behöver ca 1 tsk/kopp.
Det räcker att dra teet i 1 minut. Dra i ca 2-5 min om du vill ha det lite kraftigare, som vi gjorde här.
Vissa väljer att hälla bort den första bryggningen och dricker endast den andra, prova själv vilken du föredrar!
Vi bryggde även våran Bancha så skillnaden på teerna skulle bli tydligare.
Istället för att kasta naturellt te som du ledsnat på kan du testa göra Hojicha för att ge tebladen nytt liv.
Lycka till!