En höstig klassiker – Chai latte
På hösten är det många som gillar att dricka lite kryddiga teer för att värma sig. Chai är såklart en favorit hos många, även för oss. I en klassisk chaiblandning är det ofta ett Assam c.t.c, ingefära, svartpeppar, kanel, kardemumma och kryddnejlika.
Kryddigt chai är ett av världens populäraste teer och är utomordentligt gott att dricka som det är. Det går också att göra goda latte varianter på detta kryddiga te, som då kallas för Chai latte. Vissa gör sin egna kryddblandning från grunden och andra använder sig av färdiga chaipulver när dom ska göra en lattevariant på teet.
Här är ett recept som vi tycker är gott, vi använder vårat klassiska svarta te Masala chai som bas.
Recept på Chai latte:
- Koka upp vatten, till svart te går det bra att vattnet är ca 95 grader varmt.
- Dra teet, Masala chai i det här fallet, i vattnet i ca 5 minuter.
- Värm under tiden upp valfri mjölk, som du skummar med en visp eller liknande.
- Häll i chaiteet i ett glas/kopp, ungefär halva koppen beroende på hur stark tesmak du vill ha.
Vi tycker det är gott med lite större mängd te än mjölk.
- Om du vill – söta med lite chaisirap för en mjukare och sötare smak. Vi använder chaisirap från Routin.
Det är pricken över i:et i chailatte om vi får säga det själva!
- Häll på den varma mjölken.
- Blanda te, sirap, och mjölk.
- Avsluta med att toppa med valfri krydda, exempelvis kanel.
Servera och njut!
Publicerad: 2022.09.07